Anak tidur lena

Assalamualaikum ibu2. Baby saya sekarang dah hari yg ke50. Dulu ada jaudice saya kejutkan 2jam sekali nak bagi susu. Sekarang kuning dah takde ,perlu ke saya kejut dia? Dia tidur malam 5-6jam.Saya salin pampers dia pun taknak bangun. #SeriusTanya #firstmom

6 Balas

anak saya pulak umur sebulan lbh nk dekat 2 bulan siang tak tidur lena mana kjp2 bngun🤣nk buat keja rmh pun susah tapi malam dia lena tidur bngun pun nk nyusu je cuma tu jela siang tanak tidur lama

Sebaiknya bngunkn ja every 2 or 3 hours utk bgi nyusu. Klu x tkut berat bdan drop. Tp klu sis yakin boleh jga berat baby wlaupun x bgi nyusu dlm tmpoh 5-6jam tu blh ja. Ikt kesesuaian masing2

4mo ago

Susu malam lebih berkualiti & gemukkan anak. Ni kalau fully bf la sebab susu ibu ni cepat hadam

klau X nk berat anak turun ibu kena alert dgn masa wktu mlm.. kjutkn anak 2 ke 3 jam skli.. klau dia X bgun jgk ibu kena pam susu.. Bayi di bawah setahun susu adalah keperluan utamanya.. ibu kena Tahu..

4mo ago

Biasa memang dia bangun 2-3kali waktu malam tu. Waktu dia tidur pukul 8mlm,pukul 1@2pg dia baru bangun. dia akan bangun setiap 2-3jam slpas tu. Yg tu xrisau sgt dah. Yg risau masa pkul 8mlm-1pg tu jer

Belum 2 bulan biasanya still kena kejutkan. Takut nanti affect berat baby. Anak saya lepas 3m baru doctor ckp takyah kejut so baby dpt good sleep. Tp ni sebab anak saya time tu berat dah 6kg

4mo ago

Naik sekilo tu very nice. Tp ramai yg susah maintain pada bulan2 berikutnya. Saya pun struggle juga maintainkan berat anak naik sekilo tiap bulan sampai 6 bulan. Sampai terlebih2 pulak beratnya huhu. Sokay sis monitor dulu berat anak bila 2m nanti. If naik banyak, should be no problem dgn waktu menyusu tu.

kalau tak nak kejut baby untuk BF pun, seeloknya sis pam susu at least 3 jam sekali malam tu. supaya susu tak drop. sebab awal lagi tu. ni apa yg saya baca sharing dari LC lah, Allahu'alam.

4mo ago

Xsempat pun nak pump sis. Malam dah mengantuk sangat. Siang pula baby tidur sekejap2. Jadi xsempat nak pump. 🥺

anak sy pon Malam tdo lama ..yg pntg sehari tu susu ckup ...baby 1-3 bulan kne mnum total 24-32oz sehari ...ank sy siang kerap susu ...jdi mlm dia tdo lama sy tk risau

4mo ago

anak first dulu pon sbulan lbih da tk bgun mlm tpi dia kuat susu siang ..berat bdan okey je ...boleh tahan jugak semangat ..ank kdua ni pon da berasa bdan mkin naik ..baju da mkin ketat ..so sy rse okey je dia tdo mlm lama ..