Bleeding masuk trimester 2 (13W 3D)

Assalamualaikum ibu2.. Ada tak yg bleeding secara tiba2, xde sakit perut pun.. Tahu2 turun darahcm period, xde ketulan, darah fresh. Kemarin dah pergi hospital, scan atas bwh doc ckp semua okay, baby pun dlm keadaan ok.. Bila tngok dlm rekod bku pink tuu doc tulis (keguguran terancam).. Ada tnye doc, ada kemungkinan sbb placenta (uri) dekat bawah ke?.. Doc ckp mungkin lah.. Jwpn doc mcm xpasti dia bagi.. Sy risau lah. Darah turun mcm period. Harini hari kedua, subuh tadi ada turun lagi mcm period.. Time kencing jee dia kluar. Skrg lepas jumaat dah tkde turun.. Risau baby dekat dlm jee.. Btw sy dah 2x gugur 1x ectopic pregnancy.. Itu yg buatkan sy tambah tkut.. Persoalan sy, ada tak ibu2 dekat sini baby bertahan smpai bersalin? Doakan sy yee.. Nak kata2 semangat dari ibu2 semua.. Skrg rasa down sgt bila jadi mcm nii lagii.. 😔 #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

7 Balas

Tq yg respon.. Sy dah p klinik swasta, Alhamdulillah scan kat sana pun doc kata baby smua okay.. Jantung bby pun normal.. Uri jauh dari jln lahir.. Jln pun xde bukak pun. Bby pun xde masalah ape2.. Memang sy ada mkn ubat kuat rahim dari awal kandungan lagi.. Cuma xtau punca darah tuu kluar dari mana.. Sbb bhgian rahim dgn servik xde luka pun. Skrg hari ke empat, kluar darah coklat nak ke putih.. Dia mcm period.. Nak habis kluar darah coklat lama2 putih.. Ada baca jgk sstengah org dia kluar darah period yg lama2 walaupun tngh pregnant.. Hrap pun sy mcmtu laa.. Tp waswas kan darah dari mana, still solat jgk laa.. 😬

sy pnh mngalami mcm ni sis.. kncing kluar darah,mmg takut sbb takut keguguran,sy bjmp dgn doc dan doc scan bby mmg ok semua. . cuma doc ckp jgn bt kja lasal berat cuma perlu rest.. masa tdo tu sis try tggikan kaki sis,sy bt bgitu dan Alhamdulilah anak sy slmt sampai sy lahirkn.. skng sy prggy lagi anak no 3.. hrp segalanya dipermudahkn

2y ago

Aamiin Ya Rabb... Tq😊

Ubat kuat rahim ada kena bagi ke ? kalau xde cuba consult dr lain. Ke klinik swasta ke, risau jg kn sbb pagi tadi ada bleeding lg. Dah dr tu tulis sna ancaman keguguran means xok lah tu. Lagi2 dah ada history misscarriage. Better cepat2 lah consult dr ye. Moga dipermudahkn.

2y ago

Syukur puan. Asal ada peningkatan ke arah yg positif. Sy doakan baby puan sentiasa kuat smpi dia lahir. Banyakkan kan rehat, jangan buat kerja berat utk x triggered bleeding tu. Semoga dipermudahkan pn.

cek ke doktor lain. maybe boleh dapatkan rawatan ubat kuatkan rahim atau apa2 rawatan yg mmbantu. sbb dah 3x history pregnant yg x ok sebelum ni. selalunya pihak klinik yg checkup tu akan lebih alert dgn kandungan skrg

2y ago

Alhamdulillah. Dah check dgn doc lain..

sy masa 11weeks bleeding doc Bg ubat kuatkan Rahim utk 2 mngu..dah hbis ubat 3 Hari Lepas, masa jmpa doc dia ckp xpyh makan dah.. tapi smlm n arini Ada spotting sket risau jugak.. hrp xde pape la

2y ago

Sy start mkn ubat kuat rahim mase awal2 tahu pregnant.. Sbb doc ada pesan dlu, kalau pregnant terus mkn ubat kuat rahim.. Sy pun beli sendiri dekat farmasi.. Sbb KK sini xbgi kene beli sendiri.. 2w sblom bleeding sy dah stop mkn.. Lepas bleeding sy sambung jee mkn.. Tnye doc, doc pun ckp boleh jee smbung mkn smpai 16w.. Tkut jgk ade bleeding ataupun spotting.. Teruskan makan jee.. Skrg Alhamdulillah hari ke3 darah fresh dah xde, cuma kluar darah coklat,, harini hari ke 4 dah nak putih.. Dia mcm period.. Stengah org period nak stop dia kluar coklat smpai laa betul2 bersihkan.. Putih tuu.. Mcmtu laa skrg nii.. Harap bby kuat laa smpai lahir.. Doc pun xdpt detect darah kluar dari mana sbb rahim dgn servik xde luka pun.. Semua okay.. Jantung bby pun kuat..

sy pernah bleeding jgk mcm tu tme awal kdngn.. dan pernah misscarriage jgk kdngan sblm tu.. doc bgi ubat kuat rahim.. dan kena byk kn rest n amalkan makanan yg berkhasiat

tolong check ke doctor lain, all the best

2y ago

Alhamdulillah dah check ke doc lain.. Check jantung bby semua normal, cuma xtau punca darah tu dtg dari mana sbb dlm rahim dgn servik xde luka pun.. Harap2 baby kuat laa smpai lahir..