kira tendangan baby

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Saya nk tanya para ibu. Harini genap 28minggu 1hari usia kandungan saya. Tp saya tak berapa tahu macamana nak kira jumlah gerakan bayi. Sbb bayi saya mostly tendang kuat pd waktu malam. Siang rasa tendangan tu tp sipi2 je, dan byk pada tendangan kecik2 yg berulang. Boleh siapa tolong ajarkan cara kira jumlah kat saya? Terima kasih.

2 Balas

kalau d KK. nurse saran kan 9am-9pm kira utk 10 kali tendangan. kalau baby aktif xsmpai jam9pm sudah abis 10. myb jam3-4 bgitu. jarak dia sy sll ambil 30- sejam. tp nurse ckp blh 15minit ke atas. tp kdg kes sy, smpai 9pm masih xcukup 10. pastu dia jd aktif tgh mlm. jd sy tauk dia sihat di dalam wlpn xsmpai 10 antara 9am-9pm. kdg arini dia xaktif kdg besok dia lagi aktif. mulanya sy pun rsa mmg xpaham pngiraan tu. sbb lain baby lain kan.

4y ago

yes btul. waktu yg sma 9am-9pm stp mggu hari. . sy pernah tnya nurse blh kah klu sy start jam6. dorg xgalakkn sbb biasa ibu ibu majority jam 9am sudah bgn. so kena ikut jg jam diberi. cuma baby sy kdg dia aktif after jam10 pm. tu yg kdg nak jumpa doktor klu xlengkap 10 sy rsa was was jg. sy pernah 6 kiraan sj. sy jd risau. lps tuu tba tba dia aktif tgh malam awal pagi. 😂 so far syukur tiada apa berlaku wlpn xckup 10. saya sll usap bcakap dgn dia. masa tu ada pgerakkan. klu baby dh 7-8 bln mkin dpt rsa sbb ruang baby semakin sempit. sis blh duduk tenang. on lagu usap usap smua. pasti sis dpt rsa dia bgerak. 😇🙏