Ibu hamil puasa

Assalamualaikum. Bila tiba ramadhan kandungan sy cecah 18minggu.. bolehkah sy berpuasa?

3 Balas

waalaikumsalam. kalau takde masalah kesihatan yg tidak digalakkan puasa oleh doktor, masih jatuh hukum wajib untuk berpuasa. cuma dibenarkan berbuka jika risau akan kesihatan diri dan baby. niat puasa malam tu, kalau 8 pagi pun dah rasa lemah, boleh berbuka. tapi wajib untuk niat puasa. kita je tahu kemampuan badan. cuba untuk sahur dengan sebaiknya dulu. jika tak mampu, tak perlu paksa

sama la sy pun 18w nt msuk ramadan..nak sgt puasa penuh..Sb masa anak first dgn second dulu blh puasa penuh 😢 yg ni ibu mcm² mslh..stiker kuning..BP slalu low,asyik rasa nk pitam..demi anak dan ibu sndri rasanya fidyah la dlu..nt lps bsalin ganti🥲

Kalau larat boleh sahaja. Tapi tula saya praktis nak puasa sbb taknak terkejut bila puasa nanti tapi belum smpi tgahari muntah2 masuk angin