Booster vaksin covid-19

Assalamualaikum, ada tak jawapan paling bernas nak bagi kat nurse/doktor pasal booster ni? Saya sekarang pregnant 24weeks, nurse suruh saya ambil booster tapi saya dan husband taknak sebab risau dgn kesan booster tu.. Disebabkan saya taknak, nurse suruh saya jumpa doktor untuk sesi kaunseling.. Hmm, setahu saya booster ni takde paksaan tapi rasa mcm kena paksa pulak sampai kena jumpa doktor utk kaunseling πŸ’†πŸ»β€β™€οΈπŸ’†πŸ»β€β™€οΈπŸ’†πŸ»β€β™€οΈ #suspecttiroid #stresspikir

22 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

pengalaman saya n adik saya. Saya preggy 6 bulan tak amik booster, dan adik saya bukan preggy tp kerana bekerja booster diwajibkan. Kami berdua ttp kena covid selepas raya. Alhamdulillah saya healing lbh laju dr adik saya hanya dgn kurantine dirumah dan mkn panadol half je kerana demam dalaman. Doc tanya amik booster, saya dan husband reject booster kerana dua dos yg diambil smp skrg badan bukan lg seperti dulu..lemah jika berbanding sebelum dos vaksin. Kami bg tahu kami tak berminat dan amalkan herba serta makanan sihat..senaman. Jika kena covid jgn panik semuanye ditangan tuhan utk healing. Saya tak mahu bergantung pada vaksin lg. Entah apa ubat dalamannye, bukan dpt hindar pun takut komplikasi lain di badan atau minda selepas beberapa tahun nanti. Side effect. Kena covid pun tiada ubat jz mkn panadol dan gi hosp hanya utk oksigen n jd testimony utk dikaji. KKM mengkaji symptom thruough mysejahtera. Itu je. Tiada paksaan jika dah tiba masa utk mati maka biarlah natural sbb kandungan vaksin belum tentu halal oleh WHO. Cukuplah jadi lab test manusia. Yg amik vaksin pun blm tentu guranteed selamat. Sekarang ni kerajaan bg pampasan Rm5k jika mati kerana covid, pada pemangsa covid sbb WHO bg pampasan pada wakil negara mati kerana covid seluruh dunia sbb diuji kaji. Memanglah its lk a business now.

Baca lagi
3mo ago

sbb itu kita kena tegas jgn terbawa sgt pada ubat ubat yg msh dlm kajian terhadap manusia. Mmglah nak jdkan manusia testimonial semuanye kata positive. Kita lah yg kena pikir ttg diri kita dan anak kita serta kaji sekeliling dunia apa yg tgh berlaku. Ada yg ok dan ada yg tak ok. Tp yg ok itu pun belum tahu side effect jangka masa panjang nanti. Kita dan blh berckp tp budak mana mereka tahu terangkan apa yg mereka rasa tak betul pd badan mereka.. budak perlu lbh berhati. Takut i bila nak pikir vaksin yg belum tentu dpt menyembuhkan serta menghindarkan sepenuhnye. Tak tahu kandungannye pun. Baik redha pada tuhan