Booster vaksin covid-19

Assalamualaikum, ada tak jawapan paling bernas nak bagi kat nurse/doktor pasal booster ni? Saya sekarang pregnant 24weeks, nurse suruh saya ambil booster tapi saya dan husband taknak sebab risau dgn kesan booster tu.. Disebabkan saya taknak, nurse suruh saya jumpa doktor untuk sesi kaunseling.. Hmm, setahu saya booster ni takde paksaan tapi rasa mcm kena paksa pulak sampai kena jumpa doktor utk kaunseling 💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️ #suspecttiroid #stresspikir

22 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

pengalaman saya n adik saya. Saya preggy 6 bulan tak amik booster, dan adik saya bukan preggy tp kerana bekerja booster diwajibkan. Kami berdua ttp kena covid selepas raya. Alhamdulillah saya healing lbh laju dr adik saya hanya dgn kurantine dirumah dan mkn panadol half je kerana demam dalaman. Doc tanya amik booster, saya dan husband reject booster kerana dua dos yg diambil smp skrg badan bukan lg seperti dulu..lemah jika berbanding sebelum dos vaksin. Kami bg tahu kami tak berminat dan amalkan herba serta makanan sihat..senaman. Jika kena covid jgn panik semuanye ditangan tuhan utk healing. Saya tak mahu bergantung pada vaksin lg. Entah apa ubat dalamannye, bukan dpt hindar pun takut komplikasi lain di badan atau minda selepas beberapa tahun nanti. Side effect. Kena covid pun tiada ubat jz mkn panadol dan gi hosp hanya utk oksigen n jd testimony utk dikaji. KKM mengkaji symptom thruough mysejahtera. Itu je. Tiada paksaan jika dah tiba masa utk mati maka biarlah natural sbb kandungan vaksin belum tentu halal oleh WHO. Cukuplah jadi lab test manusia. Yg amik vaksin pun blm tentu guranteed selamat. Sekarang ni kerajaan bg pampasan Rm5k jika mati kerana covid, pada pemangsa covid sbb WHO bg pampasan pada wakil negara mati kerana covid seluruh dunia sbb diuji kaji. Memanglah its lk a business now.

Baca lagi
1mo ago

sbb itu kita kena tegas jgn terbawa sgt pada ubat ubat yg msh dlm kajian terhadap manusia. Mmglah nak jdkan manusia testimonial semuanye kata positive. Kita lah yg kena pikir ttg diri kita dan anak kita serta kaji sekeliling dunia apa yg tgh berlaku. Ada yg ok dan ada yg tak ok. Tp yg ok itu pun belum tahu side effect jangka masa panjang nanti. Kita dan blh berckp tp budak mana mereka tahu terangkan apa yg mereka rasa tak betul pd badan mereka.. budak perlu lbh berhati. Takut i bila nak pikir vaksin yg belum tentu dpt menyembuhkan serta menghindarkan sepenuhnye. Tak tahu kandungannye pun. Baik redha pada tuhan

nurse sy tanya sy, bila nak ambik booster. sy jawab siap2 , untuk apa booster? kalau kerajaan bagi pampasan if ambik vaccine ni takpe jugak. ni sign consent, then tanggung sendiri if anything happen to me n my baby. is it fair? then nurse tu diam. sy cakap sy taknak ambik booster. n booster bukanlah paksaan. ianya pilihan. suami pun tak bagi. cukupla da complete 2nd dose. 🥱 tu pun sakit sakit badan sampai sekarang. if nak pergi jumpa Dr for counselling, bagitau je, sy taknak. itu keputusan sy.simple.

Baca lagi
1mo ago

itu lah saya pilih cukup depend pd vaksin tapi depend pada tuhan naturally

sama laaa..siap kena kaunseling..siap nk tlg isi kan borang bagai..bila kita tetap dgn keputusan kita,sampai masam² muka dktr tu ngn sy..haha..ngam² bln feb lepas sy ve covid..tp xde simptom..berjangkit masa jaga anak..dktr di pusat kuarantin kata kalau nak booster selepas 3bulan baru bole ambik..itu je la jwpn sy kat dktr yg suruh booster tu..trus la smpai skrg x tanye..hahaha

Baca lagi
1mo ago

yg main masam muka xsyok tu...

sama sis..saya pun first" buka buku jmp dokter dr tu sruh ambil booster siap ckp lg knp blm ambil booster jmp kli ke2 pun dr pun tnya bnda sma smpai tulis dkt buku pink tu ibu tiada booster sdgkn dh ambil pun yg vksin 2dos tu..nurse tda pulak pksa" mcm pksaan pulak booster.ne sda yg 2dos pun azab menanggung skit smpi susah bgun

Baca lagi
1mo ago

aamiin, semoga dipermudahkan semua urusan sis jugak 🌸

pergi je kaunseling mcm sy. tak ada pon. mcm masuk kelas. dia buka slide. dia terangkan pasal booster. last sekali dia tanya siapa nak siapa tak nak. klu tak nak dia bg surat utk kita sain.. lepastu surat tu dia kepilkan kt buku pink. so bila dh ada surat tu mana2 doc dh x boleh paksa.. settle 😁

1mo ago

ohh ada surat laa, okay² 🌸

Lah ada lagi ehh doc paksa2 vaksin. Nurse tempat saya lagi lah, dia tanya saya nak booster ke, saya cakap tak berani. Lepastu dia kata nanti kalau doc tanya, cakap je ok. Tapi takyah apply pun. Dah bersalin nanti nak booster boleh lah. Dia tak galakkan saya booster time pregnant. 😆

1mo ago

manalah saya tahu , dia malas lah kot nak suruh saya dengar doc paksa2. chill jela

sy under high risk yg mengatakan ada protein dlm urine, doctor dah byk kali advice, maka sy pun redho dgr je laah amek booster. Alhamdulillah tk de demam, baby aktif even after booster..doa baik² inshaAllah semua baik² aje sis

1mo ago

sama sy pun pfizer Alhamdulillah lenguh tangan 2hari je. Selain drp tu tk de pape komplikasi. Doa baik² inshaAllah Allah pelihara n permudahkan..

So far tempat sy xpernah suruh ambik booster. Ada la tanya dh ambik ke belum tu pun masa awal2 dlu lpstu tak tanya dh. Skrg sy dh masuk 31w. Minta2 xtanya sampai bersalin la 😅 Itu la sis rasa mcm dh xda paksaan utk booster ni.

1mo ago

kan sis, kerajaan pun xde paksa² dh skrg ni

aik kenapa macam tu pulak ya , nurse dan doc di kk kat sini dorang tak paksa .. dorang cakap tunggu lepas bersalin baru ambik tu pun kalau saya setuju kalau tak setuju tak boleh buat apa juga ..

1mo ago

sis cakap je tunggu lepas bersalin hahaa 😂

saya ckp suami tak bagi . family belah suami ade sejarah lepas amek booster terus keguguran . terus doc senyap tak ckp pasal booster dahh 😂 kalau tak ckp mcm tu diorang dok memaksa je kita ni .

1mo ago

itu laa sis, kalau alasan tak kukuh sngt, diorg mmg duk paksa ...