Selalu overthinking

Assalam.. usia kandungan sy dh masuk 2 bulan. Tapi masalah sy selalu berfikir benda2 negetif ttg baby yg akn lahir nnti. Kadang2 sy terfikir, ank akn cacat, lahir pramatang, atau ada masalah lain. Nauzubillah minta sgt dijauhkan😢fikiran tu selalu muncul dlm fikiran dgn tiba2. Dah cuba untuk berfikir benda positif je tapi lepastu mesti akan fikir bukan2 juga. Saya takut. Dh cuba stop fikir bukan2 sampai jadi stress😓 Saya takut apa yg terlintas dlm fikiran sy semua tu akan jadi kenyataan😣 apa perlu saya buat..ada ke yg alami masalah sama mcm saya😭l

22 Balas

saya dari hari pertama pregnant saya mcmni. masuk je trimester 2 saya dah ok sikit sbb saya ada buat NT scan utk down syndrome, alhamdulillah bacaan dia ok. lepastu 21w saya detail scan. berdebar jantung masa tu bila sono tu tengok satu satu. alhamdulillah, cukup sifat anak saya. lepastu saya dah taknak fikir lagi dah sebab saya rasa macam tak elok untuk saya. org kata lagi kita fikir negatif, lagi senang kita attract all the negativity dari sekeliling kita. Saya takda tips tapi cara saya elak fikir -saya berdoa hari hari -cuba utk khatam al-quran -selalu ckp dgn anak saya -elak tengok content yang ada relation macamtu. sebab saya akan jadi emosi tambah2 dkt tiktok kesian tgk banyak anak2 ada masalah kesihatan. jadi mmg saya elak untuk mental health saya juga -cakap dgn suami selalu sebab ayat2 suami saya selalu mcm mmg tenangkan saya. lepastu dia mesti ckp kalau risau ha jom scan hahahaha malas la takpe awak. inshaAllah okay je semuanya. biasa la kita mak-mak mesti risaukan anak kita walaupun belum nampak lagi depan mata ni. jaga diri, jaga makan, berdoa selalu, inshaAllah kita akan tenang sbb kita dah buat yang termampu & terbaik.

2y ago

Saya pun ada buat nt scan masa 13 minggu 3 hari. Walaupun bacaan normal 1.4mm saya tetap risau. Doakan saya sekuat awak ya. Anak pertama saya meninggal dalam perut semasa 23 weeks, masa buat detail scan anak saya ada cecair dalam kepala, kemungkinan tu asbab dia meninggal. Doakan anak kedua saya ni sihat2 sahaja mcm baby lain ya. Skrg dah 16 mgu.

normal sis..sy mula² pregnant hri tu bru 2 3bln.. tgk tiktok pastu tetiba tgk lelaki ngah makeup..lawa sgt..pastu member sy tegur haaa jgn tgk sgt vdio tu..(mksud nye kalau bby boy tkut kenan bsr nti pondan..😂) terus ktorg gelak..sy terus stop tgk.. sy prnah mimpi baby sy tk sempurna(sumbing) ..dri tu sy tkut sgt kdg fkir mcmnae keadaan baby nti..bberapa kali scan doc ckp ok smua ok tk mention pun ada mslh pape..so sy fkir positive je baby mesti oknye..pernah msuk wad 2hri1mlm.. msa kandungan 33w.. msa tu tkut bersalin awl la psl ade sporting sikit.. alhamdullilah esoknye blh balik rmh psl doc scan cek tu ini smua ok baby pun aktif je.. tup² cun² 40w baby kluar emergency czer..ngah mamai² dgr tangisan baby..terus doc tnya jantina.. sy jwb lelaki.. doc pun tunjuk baby.. Doc pun ckp baby sihat tkde mslah pape.. Alhamdullilah..Sblm.baby kna bwk msuk wad sempat cium kjap ckp Assalamulaikum syg.. jgn fkir sgt k sis.. insha'Allah baby baik² saja..sy mcm² fkir dlu msa mngandung.. tpi jgn fkir terus..kau rsa trfikir je bnde² mcm tu sis tukar kan fkir baby yg comel².. usap perut bbl ngan baby.. anak mama mesti comel mcm ni tu.. ha..

Stop tengok tik tok, stop tengok baby org lain dlm instagram. Stop stop stop. Benda yang kita tengok tu mempengaruhi pemikiran kita. Limitkan penggunaan social media. Ubah cara lifestyle kita. Sibukkn diri dengan menggali ilmu. Banyak lagi benda nak kena study masa pregnant ni. Ambil tahu scan2 yg perlu di buat semasa mengandung, makanan apa yg berkhasiat boleh makan, exercise mcm mana yg sesuai. Penjagaan baby newborn mcm mana, jenis2 tangisan. Fuhhh kalau nak cerita memang banyak perlu ambil tahu. Sampai nak fikir negative pada baby pun x sempat. So mom please ya, social media ni toksik. Take a break skejap dari social media. Bahaya tau fikir negative2 ni. Buat kita stress pada benda yg x patut. Asalkan mom ikut cakap doctor, makan ubat yg dibagi oleh doctor, dtg temujanji clinic, jaga healthy lifestyle, insyaallah semua ok.

Cuba sibukkan diri dgn sesuatu yg bermanfaat, : 1. baca / tonton video tentang kehamilan, penyusuan, penjagaan post natal, penjagaan anak, tenangkan dan tidurkan anak. 2. bersenam 3. Usaha khatam Al Quran dlm tempoh hamil 4. bila terlintas fikiran mcm tu cepat2 ta'awuz. Doa Allah kurniakan zuriat yg baik sihat walafiat

saya pun sama..kandungan pertama selepas menunggu 9tahun..bila dh dpt ni .rasa insecure .mcm mcm fikir jugak.. jom kita sama sama zikir Dan doa utk kesejahteraan bayi kita.. Sy tgu nk buat detail scan utk hilangkan terus kegusaran itu..semoga Allah bg yg terbaik buat kita semua🥰

sy pun , sy skrg hamil 2bln , and pernah keguguran mse umur kndungan 7mggu , sy selalu overthinking takut terjadi lagi mcm dlu , smpai termimpi2 😢 Allahu , moga dijauhkan , moga yg ni baik2 je , insyaAllah , selalu dengar zikir2 and ayat alquran untk kurangkan overthinking tu 🤲

Kalau dtg fikiran pelik2 nih istigfar byk2 pastu tambah ilmu tentang mcm mna kita nk jaga kndungan dan janin..selalu tengok video baby2 comel sihat..bercakap dng perut sendiri anak ibu sihat anak ibu kuat anak ibu anak soleh solehah .. baca doa ni

Saya rasa semua ibu rasa macamtu sis , termasuk saya . Kita takfikir , tapi kadang2 bayangan tu mcm terlintas kan di otak ? Cepat2 saya istighfar dan tgok gambar baby comel2 dan usap perut cakap anak mama sihat sempurna cantik hencem niii ... hehe

saya rasa tiap2 ibu mengandung mmg akan ada fikiran yg sama , tpi cara kita kawal overthinking kita tu yg beza2... jgn byk fikir yg buruk2 , bykkn berdoa mintak smua selamat dan lancar hendaknya.. Aamiin🥰🤲

ibu mcm ade anxiety. ade problem lain ke yg buat ibu overthink? cuba consult dgn dr sia n buat saringan psychology. Sy ade anxiety. time pregnant mcm ade consultation session dgn psychiatrist. mmg banyak membantu.