Sudah cuba bercakap dengan pasangan anda?

Anda lebih selesa bercakap tentang emosi dengan siapa? Pasangan anda, ahli keluarga rapat, kawan baik atau pakar? Dan mengapa?

52 Balas

Alhamdulillah sudah. dia bagi kata kata semangat. nak nangis lebih2 kang mcm tak redha la pulak sbb sy fikir ujian sy hadapi tak sehebat orang lain. sbb dulu Kami suami isteri dah puas menangis bila sy risau doktor ckp 50/50 tapi keputusannya sy memang dah gugur awal pun tanpa sy sedar ,🥲 Pape pun tetap rasa bersyukur Allah tarik 'baby' awal. kalau dah cukup sempurna janin tu mesti sakit woo rahim kena cuci. atlist sy lega dgn keguguran ni sy boleh siapkan kerja yg tertangguh Lepas tu kalau dapat Tahu sy pregnant lg in Shaa Allah sy pasti lebih berhati-hati dan tanak banyak bergerak. kali ni nk jaga betul-betul. pape yakinlah Allah SWT Akan bagi pada waktu yang tepat,🥰

dah luah pada husband & kawan baik ... kelegaan ? xdpt pn ... yg hnya depa tau sabar la ,bkn rezeki , sabar bnyk² in sha allah ada lagi ... bukan kita xnak terima kenyataan ... tapi dia lah yg kita harapkan tiba² pergi begitu shaja ... kita cuba ambil langkah brjaga² supaya dia sihat sampai 9 bulan ... apakan daya hanya bertahan 6 minggu shaja ... keguguran 3 kali slama 3 tahun berturut² ... semoga allah perkenankan kita semua zuriat lagi dan dpt merasakan hadirnya bayi yg meriahkan khidupan kita ...aamiin

7mo ago

1st keguguran 2021 ngam 2bulan usia kandungan *sakit sgt sampai hmpir pengsan 2nd keguguran 2023 11 minggu usia kandungan..bila tgok dpn mata kantung kosong pilu ase..tp memang dh niat if menjadi semoga sihat sampai kelahiran.if x menjadi sy redha,sambil usap2 perut..alhamdulilah allah permudahkan keguguran 25hb 9 jam 2.30am..tanpa rasa sakit..now pantang hari ke2..semoga kita ibu dan ttc tabah dan redha dgn ujian yg allah beri..ad hikmah di snaa bakal menanti..bayangkan ank2 kita tgh hapy at sana sis..big hug 4 u

Setakat ni saya dah bercerita pada suami.. suami sangat memahami.. saya redha tapi tak sepenuhnya.. baby 6 bulan meninggal dalam kandungan tanpa tahu puncanya.. kena tunggu 2 minggu untuk keluarkan dia disebabkan risiko pendarahan yang sangat tinggi kerana plasenta baby berada dilaluan keluar.. setakat ni saya boleh terima pemergian dia dalam 80%.. kadang2 teringat jugak.. tapi nak buat macam mana itu yang dah ditulis sebelum rohnya ditiup dia hanya bertahan 6 bulan sahaja dalam perut.. dia dah bergembira bermain di taman syurga

ada waktunya bercakap tentang emosi dengan suami itu menenangkan. Lega kerana dia menjadi telinga dan memberi kata yang membina. tapi adakalanya saya tak dapat bercakap tentang emosi saya dengan sesiapa pun. lebih memilih pendam dan diam kerana ada ketikanya saya rasa cukup kepada tuhan saya meluahkan. Terlalu lelah hal dunia seisinya , saya berbalik semula kepada Pencipta.

ya dah luahkan semuanya pd suami naseb suami memahami... dia pun bertenang... kehilangan buat kali kedua agak perit.. pantang tanpa baby... sukat utk terima.. tapi Apakan daya... Allah maha mengetahui semuanya.. mana yg baik mana yg buruk.. kami redha baby cuma bertahan selama 9 minggu dlm rahim mamy.. 😭 tggu mamy papa kat syurga ya.. 😓

suami dan kawan baik. Sungguh tak sangka begini akhirnya 😢 Allahuakbar masih tak percaya masih terasa semua ni mimpi 😔 takboleh nak sedih sedih sangat .. kita hanya mampu merancang tapi Allah lah sebaik baik perancang .. semoga ada rezeki yg lain lepasni in shaa Allah mudah mudahan 🤲 sayang anak syurga mama ♥️

Dah bercakap.. tapi sy penat bila orang mempertikaikan tnye ade buat keje berat ke stress ke dan sebagainya… sy sendiri tak tahu punca/sebab nadi baby berhenti… sy rasa sy agak depressed sekarang, tambahan, sy masih menetap di rumah mertua dan sy sangat2 tidak selesa. Sy cuma harapkan benda ni berlalu dengan cepat..

dh... sy luahkn pd suami n adk sy, dorg yg bnyk mndukung n beri nsiht... tp suami agk kcewe ngn dr mo sbb lalai... plan nk wat cerclarge xbuat n xnoted dlm past miscarriage... last prof ckp next year klo pregnant lg, trus jmpe sy... xpyh jmpe mo @ ho....

mula² memang tak dapat terima kenyataan.memang menangis puas sepuasnya depan suami.,sampai rasa penat. perancangan Allah itu lebih baik.syukur Allah bagi pinjam walaupun sekejap. nanti jumpa anak kat syurga...

pasangan, kawan, and kakak. pakar pun belum tentu dpt mnyelesaikan masalah, sebab pakar sndiri X boleh selesaikan masalahnya. sbab isteri pakar duk meluahkan perasaan kat sy Dan masalah rmhtangga depa.🤦🏻‍♀️🤷🤷🏻‍♀️