Nk tnya pendapat ibu²

Anak sya umr 3 thun... speech delay Doctor suggest kan msuk playschool.. Tpi sya x mmpu,rata² sya cari smua yuran bulan 1500..sya ingt nk mskkan ank ke prasekolah je bila dh umr 5 tahun.. Klau mcm tu x apa ke klau buat sementara sya x msukkan ank ke playschool? Ank skrang alhamdulillah ada perubahan sikit apa sya ckp dia blh dh tiru skit².. walaupun hjung² ayat je..ada jga ayat yg dia blh sebut ngn jelas..klau dlu nk buka mlut pn ssah.. Nk smbngkan ayat je cma x da..mcm ( nak makn nasi)..bgi je apa² arahan smua dia fham..dia pn dh free diaper..

6 Balas

sy nak share pengalaman kakak sy yg punya anak speech delay jg, masa tu doc ada tanya sm kak sy anak dia diajar brp bahasa drmh? kak sy cakap ada 2 bahasa, English dan melayu, lalu doc bagi nasihatla dia cakap ajarkan anak guna bahasa ibunda dlu ataupun mana yg senang kak sy ajarkan untk berkomunikasi, lepas tu bila anak dah pandai bercakap barulah perlahan ajarkan guna speak English ataupun bahasa lainnya, sebab kadang anak confused nak cakap bahasa mana satu untk dia guna berkomunikasi hal itu yg buat anak susah belajar bercakap.. lepas tu doc jg ada sarankan untk pijat lembut rahang dan sekitar bibir mulut anak dia spya lebih relax dan senang belajar bercakap.. bbrp bulan kemudian anak buah sy dah pandai bercakap dgn jelas, nah kak sy pun dah mula tu ajarkan dia guna speak English.. semoga dapat membantu ya sis 🙏

playschool memang mahal sekarang ni.. apa kata kalau puan cuba ikhtiar dengan excel hana pula.. dah banyak dapat feedback anak mereka yang speech delay/pelat dah mulut potpetpotpet lepas consume excel hana ni.. ini antara contoh testimoni yang berjaya.. tak salah untuk kita spend duit demi anak.. puan boleh klik sini jika berminat untuk bantu anak sembuh dari speech delay.. InsyaAllah Amiiinn 🤲 📱https://whatsform.com/i_-f3h

tak apa. inshaAllah ada jalan lain. mungkin boleh banyakkan buat playdate dengan cousins ke kawan2 yg ada anak2 lebih kurang baya dia? momy pun boleh banyakkan bercakap dengan baby. cuba tanya doktor apa lagi cara lain selain playschool, atau apa yg ada dekat playschool tu yg doktor rasa boleh membantu speech delay anak? then sis boleh cuba terapkan sendiri dalam kehidupan seharian.

paham... cuma klu ade duit lebih sikit2 bley msukkn anak dlm playgroup center/taska.. yg kira per hours.. sye tgk iklan kt ig sejam rm30.. sekali skala ok kot.. x pun bykkn bwk anak klua jmpe kwn2 sebaya/lebih tua dr dia utk komunikasi..

Kalau tak mampu, boleh try cari solution lain expose anak dgn kawan2 atau sedara mara. Kalau tak anak akan struggle bila masuk pre school nanti. Boleh jadi dia menyepikan diri kalau dia tak pandai bawa diri

Hantar anak tadika kemas 4y atau apa2 tadika biasa je utk umur 4y. Pasti ke kemas ke dua2 yuran mampu bayar lg