Berapa oz susu untuk baby 5 bulan?

Anak saya baby boy 5bulan dah, berat 7.45kg. Minum susu dutch baby 0-12bulan. Nak jugak tukar susu lain tp tgk baby sesuai jadi saya teruskan.. Tapi baby kerap minum susu skrg 3-4oz 1-2jam sekali.. Risau jugak dia kuat minum susu tapi normal ke? Ada yg ckp baby boy yg kerap minum susu dari baby girl.. Sepatutnya berapa oz utk baby 5bulan?

Berapa oz susu untuk baby 5 bulan?
52 Balas

5@6 oz bleh sis .. tp bg stiap 2-3 jam .. klu bgun tido try bg 5oz dlu .. lps tu pantau jam dia .. klu dia lapar dlm tempoh 2 jam kira okay la tu .. tp klu mcm lps sejam mnyusu nak susu lg bleh bancuh sikit² .. jgn lupa bg sendawa lps menyusu .. klu xsure bleh tanya doctor sbb baby akan minum susu ikut kpda berat bdn dia .. klu anak sya berat 7kg, 6-7 oz utk setiap 2-3 jam .. tp sbb anak dah start makan so 6-7 oz ni 2-3 kali sehari ja .. yg lain smua mkn .. tp utk baby 5month 5-6oz tu dah okay .. bancuhan utk dutch baby 1 sudu 🥄 = 30ml air @ 1 oz

Anak Sy dri lps lahir kerap poopoo.. baru ni Sy demam panas jd terpksa sulam susu formula sbb bb dah nanges sgt . Dan masa tu kedai supermarket dah ttp dah mlm , last ad satu kedai dan skrg Sy pun Tgh mencuba Dutch baby .. poopoo juga hr2, tp Sy rasa ok tu dy membuang utk keserasian .. tetapi sekiranya berlarutan kekerapan mcm tu sis rujuk Doktor ye ..

Rasanya ramai jugak kata lepas anak dia minum susu dutch baby ni mcm byak kali sikit poopoo. Maybe maksud anak dia boleh accept maybe jugak tak. Yang penting sis kena pantau baby sis. Agak agak cirit ke lain mcm lpas minum susu dutch baby ni terus je bawa ke klinik

I tak pernah lagi bagi baby i susu dutchbaby. But setau i, mana mana susu pon baby memang kena poopoo lepas minum. tu tandanya baby boleh accept susu tu. But kalau byak kerap kali lepas minum susu dutchbaby tu, better bawa ke klinik terus ya sis

Okay je awak kalau lepas minum susu formula dutch baby lepas tu baby poopoo. Tak okay kalau dia berak sembelit or cirit birit terlampau byak. Klau lepas awak bagi susu formula dutch baby tu dia sakit lain mcm je terus bawa ke klinik. Kadang baby tak serasi

Sama susu dgn cik pia sy..alhamdulillah first try kt dia terus ngam xde cirit muntah.sekarang minum susu 150ml 5 skop susu.time tu ekot suka dia..bdn dia xde la debab tp masih dlm jadual pembesaran dia sy ok je..mkn pun tak de memilih.paling dia suka ikan.

Saya pernah tanya doktor kanak-kanak, kalau baby nangis mintak susu bagi je takda masalah. Saya rasa ada sukatan susu dutch baby tp yelah kalau dah baby nangis nak susu, bg je. Maybe boleh tanya pakar jugak kalau rasa mcm takut bayi overfeeding.

Dulu anak i selalu poopoo lepas minum susu dutch baby. Agaknya badan anak i tak boleh terima kot susu dutch baby tu sebab lepas tukar susu lain, dia terus tak kerap kali poopoo mcm waktu dia minum susu dutch baby tu

Saya dulu ada plan nak tukarkan anak saya ke susu dutch baby ni tapi mcm lagi byak orang kata ank dia tak serasi lepas minum ni. Tapi tak semua baby sama. So, maybe nanti saya nak try sekali dua dulu susu dutch baby ni lah

Macam tak normal je sis kalau poopoo sehari 3 kali lepas minum susu dutchbaby. Tapi kalau baby sis kurang sihat, mmg selalunya baby poopoo byak kali. Maybe sis kena pantau lagi lepas bg dia minum susu dutchbaby ni