Anak 9 bulan berat badan tak naik, anak kurang selera makan..

Anak lebih kepada susu badan berbanding nak makan. Buat bubur, bagi roti atau biskut dia pun kurang nak makan.. Kalau makan paling kuat 2-4 suap ja lps tu x nak dah.. Bila check up KK berat naik sikit ja dari sebelum nya n Bila jumpa orang dekat luar semua kata anak saya ni 9 bulan kecik nya badan..🥺 Kadang rasa risau/sedih atau mmg normal ka? 🥺 Ada tips x mommies boleh share, saya first mom masih banyak n nak belajar.. Terima Kasih..#bantujawab #firstmom #ingintahu

4 Balas

boleh tengok chart di buku anak, normal atau tak. kalau dalam line putih, then okay je. bab pemakanan anak ni, mmg kena try & error. cuba pelbagaikan menu dan texture makanan. check juga kot anak dalam fasa nak tumbuh gigi, merangkak atau berjalan, ini juga boleh menyebabkan anak kurang/reject makan. makan dalam 2-4suap tu okay, cuma awak kena offer dengan lebih kerap.

kalau anak dah ada gigi sikit, boleh cuba finger food.. macam anak saya pun dah tak berapa suka makan bersuap.. bila bagi pegang baru dia makan.. nak makan sendiri gayanya 😂 kita layankan je lah asal dia cukup makan.. bab mengemas lepas tu kena sabar laa sikit 😅

brp kg ank ?

1mo ago

berat anak 6.5kg usia dah 9 bulan.