tumbesaran terbantut (IUGR)

ade tak mommy2 yg ade pglman byi dlm kndungn mengalami iugr..? ples share care supaya pkembangan janin tally dgn umur die..?ples2?

2 Balas

Hri tuh pon sye mcm tuh. Perut tak nmpk mcm org mngndong.. Check up 35week kne jumpa pakar.. Time tuh pon scan bby hnya 1.9kg..dktr bgi tempoh smpai 37week.. Untuk tngk perkmbangan. Still sama.. Kne serah diri untk paksa bersalin.. Tpi tepat 37week tak smpat jumpa pakar lagi sye dah turun darah.. Mlm 37week laluan dh bukak 4cm.. Keesokan hari subuh 37week 1day sye bersalin dngn berat bby hanya 2.1kg.. Slpas tuh kne monitor berat dye dngn kk.. Smpai skrg 5 bulan berat 5.8kg dn tingi tak sama dngn umur dye.. Dlm buku pink dpe tulis B (Bantut) 😬

5y ago

Tade pulak..cuma pesan minum susu je.. Dpe pesan sye sjak sye 7 bulan lagi..