Apa pandangan dan pendapat anda?

Adakah betul-betul selamat untuk ibu hamil menerima suntikan vaksin bagi pendapat anda? Dengan berita bahawa 'booster shot' atau dos ketiga bakal dilaksanakan untuk semua penerima vaksin, adakah anda semua rasakan ianya patut diambil oleh ibu hamil juga? Komen di bawah.

Apa pandangan dan pendapat anda?
26 Balas

Saya disarankan KKM amik vaksin masa kandungan 12 minggu , Saya dapat vaksin phizer Alhamdulillah sekarang saya dah masuk 14 minggu dan akan ambil 2nd dose masa kandungan 15 minggu. Alhamdulillah selepas 1st dose takde ape effect yang teruk cuma alahan2 biasa je Macam sakit2 badan dan loya2 .bagi Saya better la amik vaksin cepat sebab kita takkan nampak covid tu ade kat mana2 je & kalau kandungan masih kecil kalau ade effect teruk pun at least badan Kita masih kuat nak lawan sakit tu berbanding kalau kandungan dah makin Besar badan Kita dah makin Tak larat , cepat letih dan lain2

YES! selamat. Sy baru terima dos 1, beberapa hari yang lepas sy positif covid stage 3. Masa tu kandungan 29minggu. Alhamdulillah...sebab sy sempat ambil dos 1, tidak berapa teruk lah sakit sy. At least, untuk protect diri kita supaya tidak teruk kena jangkitan virus tu..mesti sudah ambil dos 1. Dos 2 ni terkena 34minggu, doakan sy 🖤 Kalau ada dos 3, sy akan ambil juga kalau itu yang terbaik. Lagipun masa tu sy sudah bersalin. Vaksin yang sy dapat AstraZeneca. So far, okay juga.

Not sure tp pada sy selamat kalau kita rasa bdn kita sihat dan mampu ambil vaksin n kalau ikutkan KKM pon spatutnya vaksin pada usia kandungan 14weeks ke atas tp bila di tanye adakah slamat vaksin kalau usia kandungan kurang dr tu pihak PPV akan jwb ok xde mslh tp risiko tanggung sndri, so apa prasaan bila org ckp mcm tu kalau awk baru pertama kali pregnant n tgh risau dgn plbgai risiko...hmmm

3y ago

yup betul semuanya tak 100% selamat tp kita klau boleh nk elakkan prkara yg x diingini brlaku pd kandungan kita, sy x tolak vaksin cuma x lengkap dose utk second dose InsyaAllah akan ambil slps 14w kandungan atas saranan dr nurse klinik kesihatan, dia yg call sbb dye nk tgok record kesihatan dulu, if ok dye akan bagi wktu bila kita boleh ambil...tp klau jawapan dr PPV kt tmpt sy kurang yakin sbb jawapan acuh x acuh jd lebih baik rujuk Dr yg arif ttg ni :)

selamat..cuma side effects dia mcm badan lemah,sakit bhgian kena cucuk vaccine tue..pling ketara mengantuk ... tp lepas 1 Hari okey da..Saya ambl AZ vaccine.masa 25 week pregnancy.. kalo kmu rasa x sihat n ragu2 better tnya doc kmu dlu.. Saya tnya doc saya dlu..dia ckp boleh saja..sbb pregnancy Saya semua normal.kalo x normal,better refer doc dlu ya.takt ada apa2 nty, salahkn vaccine tue pula.😂

saya ambil dos pertama masa 12minggu dos kedua 14minggu. KKM yang sarankan. sy pun ragu2 juga masa tu. sbb baca dkt goggle 14minggu keatas baru boleh ambik.. semua tu fikir positive saja sbb sy ada anak kecil ada org tua dan tgah mgdung demi mlingdgi diri sy tawakal je. Alhamdulillah now 17minggu dah okey juga sihat2 macam biasa. syukur☺️

sy sarankn lebih baik ambk drpd xambk.. klu xambk lg risiko.. kita xnmpk virus. kita jaga sop elok tp klu nk kena kita xtaukn . sy vaksin dos 1 11w doske2 14w Alhamdulillah ok cuma demam ckit ja masa dos kedua tu.. sy skrg tgh kuarantin suami +ve.. doakn sy n keluarga jauh dr dijangkiti covid.

Selamat, sbb sya dah full vaccine dan bru2 ni sya +tive covid stage 3,alhamdulillah sya dan baby ok.... Allah masih syg. Tidak sampai memerlukan bantuan oksigen. Sya d pusat kuarantin 10 hari, pastu sambung kuarantin kat rumah 4 hri, 9.9.21 tu bru ptog glg

3y ago

Masa discharge tu akak tgok case note yg doktor tulis

Sy tk kisah. Selagi ada usaha utk membendung COVID dr jd lebih teruk, sy terima pilihan kerajaan yg sy percaya dh pilih yg terbaik. Vaksin utk baby pun ada yg sampai kena ulang few dose (betulkan sy kalau silap).

bagaimana pula kalau masa pregnant ibu ada darah beku? selepas bersalin,not sure sbb xde folowup hospital..sampai skrg baby dah 3 bulan,ibu masih zero vaksin.takut.

in shaa Allah akn selamat dan diri dpt protection dr bergejala yg lebih teruk.. kita jg kitA… sygila diri dan keluarga anda, dptkn la vaksin sebaiknya..