kuning anak

ad x sis2 yg ank kuning lebih sebulan, sy dah buntu try mcm2 petua boleh share pengalamn n tips

23 Balas

anak sy hritu kuning dri 7 naik smpai 14 ats permakanan ibu ( halia , lada hitam , sup cmpur wine merah ) , yg sy cthkn tu smua mkanan panas dats why baby kuning naik lagi tinggi , baby kuning naik sbb panas dlm , baby sy naik kuning sbb baby fully bf masatu tambah² sy ni mkn yg panas² , atlast jga mkn and bg formula and bg smula bf klau susu bdan dh okay , kerap bg susu dlm 1 or 2 jam skli , klau baby tidur just bngunkan baby untuk susu jgn tak bangunkan sbb tk smpai hati nk ganggu dia tidur , bngunkan untuk susu spaya bby kerap kencing berak , siang hari klau boleh jgn bedung and pkaikn bju lubang , tk pkai bju pun blh , jgn bagi baby terlampau panas , mndi air daun belimbing rebus rendam baby dlm 10-20minit secara konsisten klau nmpk hasil

sis darah o ke? dah boleh start mix feeding jugak dah ni mcm doc sy suggest. sbb baby sy prolonged jaundice jugak. cuma x lebih sebulan. lmbt turun sbb awal2 baby x kenyang minum susu bdn sy je. sy start mix feeding as doc suggest baru baby kenyang byk berak kencing n kuning cpt turun. bg susu bdn dulu pastu bg susu fm. dia yg penting baby mmg kena kerap berak or kencing. but if sis mmg darah O xleh buat ape. kena keep bg susu jela. n bg susu 2 jam skli smpai dh turun byk baru buat 3 jam skli. susu bdn pun sy pump bg pkai botol sbb sng nk tgk cukup x dia minum.

dr ada bagitau haritu pastikan bagi baby susu paling kurang 30min..klau dia dh tertidur sblm 30min kejut sampai bangun,pastu 30min tu hanya sblh brest sj(jgn tukar2!)..sbb bahagian air susu yg depan tu susu air sj & bahagian belakang tu susu yg tinggi khasiat yg boleh naik kan berat baby & turunkan kuning baby...dh cuba mmg alhamdulillah jdi...so focus utk bf 30min hanya sblh breast

1y ago

Ye, saya pon bf sebelah bagi kosong baru bf sebelah lagi. Sbb kita nak bagi susu cair yg mula2 dan susu pekat lemak tu akhir2. Anak turun kuning hari ke 9. Dah tak payah follow up kuning lagi. Tapi barai jgk nak nyusu anak 1 jam sekali. 🤣 Tapi worth it la 💪

anak saya kuning smpai dah nak masuk 2 bulan 😩 klau fully bf, cuba campur susu formula. sbb kdg2 breastfeeding jaundice. takleh buat apa. klau nak teruskan fully bf, banyakkan makan anggur dan oren. elakkan segala jenis rempah termasuk halia, kunyit dan bawang putih dan jamu2. pastikan anak habiskan sekurang-kurangnya 4oz susu badan setiap 3 jam

Pengalaman saya.. susu badan mmg tak jalan.. saya bagi susu formula.. 2 jam sekali.. lepas tu sapu balm Tasneem T-Rub & Calm Time.. bersalin pada 5.2 yg lepas.. kena tahan NICU.. 8.2 discharge sbb kuning dah turun.. ulang alik kk 4 hari sahaja.. kuning turun sampai 4.. Alhamdulillah.. seminggu je kuning..

Try cmpurkn sdkit susu formula awak ngn susu kambing beberapaaa sudu insyallah kuning trun..sbb sy bru je buat bln lpas mnjadi..ank sy kuning terlmpau tinggi disbabkn ank sy xnk susu bdn..sy cmpurkn beberapa sudu susu kmbing dgn susu formulaa..alhmdulillah cpat je trun..xsmpai shari trun bnykk ..

1y ago

*kambing

6.2 saya melahirkan anak kuning 6.2 masuk NICU lepas tu baby saya dah boleh keluar 9.2 alhamdulilla lepas tu kuning tinggi 205 setiap hari ke klinik cek sampai 2minggu makmertua rajin susu kan baby campur susu badan susu botol tidur makmertua paksah menyusu kan bagi bangun setiap 1jam

1y ago

2cup awak susu dia ada has sudu 🥰

Saya 18/2 cek kuning anak 88 still tinggi lagi esoknya nak cek lagi , pagitu saya mandikan anak dengan teh cina , beli dekat kedai ubat cina , memang khas untuk turunkan kuning baby , then lepas mandikan terus gerak klinik alhamdullilah kuning dah turun 66

Klo ikut sains, sbb hati xberfungsi dgn baik lg... jadi yg terbaik, bg susu kerap2 and berak2... Sy pam susu n bg baby guna botol sekerap yg mungkin.... sbb klo direct feed ssh nak tgk.. btl ke dia cukup susu.. Kdua, nurse ada ckp cmpr susu formula..

Ibu elakkan makanan yg mengandungi lada hitam, bawang putih, halia, jamu dan herba2 atau yg panas2 dulu..lepastu kerapkan susu baby, supaya baby senang keluarkan kuning melalui najis..kejutkan baby tidur sbb baby kuning mmg akan selalu tidur..